Foller's Manor

Våren 2016 åkte jag med min dåvarande klass på Alnarp till England för att kolla på trädgårdar. Under sex dagar hann vi kolla på 11 trädgårdar. Vi höll oss runt de sydöstra delarna av landet, mitt emellan Oxford och Brighton. Jag tänkte att vi skulle ta oss på den resan igen, fast denna gång i ett något långsammare tempo! Under de kommande månaderna när trädgården tar en paus låter vi istället tankarna driva iväg mot ett vackert trädgårdsengland och allt det har att erbjuda!

I Alfriston, Sussex, ligger den fantastiska trädgården Follers Manor. År 2008 kontaktade Anne och Geoff Shaw, ägarna av gården, Ian Kitson. Han började med arbetet som då bestod av en trädgård som var relativt oskött. Ian ansåg att trädgården behövde något formstarkt för att kunna konkurrera med det fantastiska huset och en magnifik utsikt.
_MG_8877

_MG_8931

Ett av de stora designelementen blev ”the sunken garden”, ett designgrepp som inte är allt för ovanligt i engelska trädgårdar. Istället för att försöka terrassera hela trädgården väljer man att sänka ner sittplatser eller planteringar. Detta gör att ytan automatiskt får en rygg i naturligt lutande miljöer. Då Foller’s Manor befinner sig på en av backarna ner mot en dal blev detta en väldigt naturlig lösning.

Man har även låtit anlägga en damm längre ner på tomten samt ett trädäck som även fungerar som en brygga och spång ner i vattnet. Planteringar gjordes runt och innanför väggarna på sittplatsen, men även runt om dammen och gångstråk i övriga trädgården.

_MG_8942-1

_MG_8928--3--1

Övriga trädgården andas mer klassisk engelsk trädgård. Här har man klassiska växter och inslag av den brittiska naturen. Man har även tänkt på att strategiskt sätta ut bänkar på väl valda platser runt om i trädgården. Vart du än sätter dig så är det meningen att du ska kolla på något specifikt. Loungefåtöljerna är riktade så du ska kolla på utsikten, medan en bänk lite högre upp med ryggen mot en av de mer ängsliknande planteringarna är riktad för att du ska kolla på dammen. Det blir på så sätt lätt att kunna gå undan från de gemensamma sittplatserna och försvinna in i naturen.

En av de absolut häftigaste elementen i en trädgård man kan hitta i England är de formklippta häckarna och buskarna. I Follers Manor har man tänkt även på det. I vanliga fall tänker man nog en häck som något som har en faktisk funktion, som att dölja eller avgränsa. Häcken man hade i Follers Manor ramade in en liten fin plantering som fanns innuti den nedsänkta delen. Här har man använt buxbom och efterliknat det böljande landskapet som man ser över kanten på sittplatsen. Jag tycker detta visar på en lekfullhet hos trädgårdsmästaren, men även en otrolig finkänslighet för hur naturen runt omkring din trädgård kommer speglas i trädgården. Det är viktigt att inte sätta in ett ufo i miljön, utan snarare jobba med det som finns omkring dig och förhöja en del av den omliggande naturen.

_MG_8922--3-

Nästa gång ska vi ta en titt på en lite större, något mer känd trädgård, Great Dixter!

Isa Holgersson

Read more posts by this author.