Frostplantering

Idag ska vi faktiskt prata lite om det jag är utbildad till, dvs design av trädgårdar. Det finns lite olika sätt tänka på när du ska anlägga en trädgård. Du kan t.ex. tänka färg och form, enbart färg, olika blomningssäsonger, eller på det sätt jag tänkte prata om idag: frost. I många fall brukar man försöka få med alla dessa olika tankesätt i alla rabatter. Det kan vara helt fantastiskt om du lyckas, men kan även bli ganska svårt att få till i verkligheten..

Många tror att trädgårdssäsongen tar slut i oktober när löven börjar falla från träden och livet i allmänhet börjar bli lite grått och trist. Så är dock inte fallet! Det finns betydligt mer att kolla på i trädgården än vad du kan tro såhär års.

7-amWeMuSsasPFAIGc1O1g_thumb_2b3a

Först kan man välja att tänka på hur länge dina perenner blommar. Här kan du välja växter som står sig lite längre. Några av dessa är:

 • Höstflox
  Blommar i juli till sep-okt. Finns i många olika färger och lyser upp när de festa andra perenner har gett sig för säsongen.

 • Höstaster
  Blommar august till slutet av oktober. Även dessa finns i många färger, men vanligast är åt det rosa-lila hållet.

 • Kärleksört
  En av våra absoluta favoriter på hösten. Blommar in i oktober. Vanligaste sorterna är grönbladiga med vita eller rosa blommor, men finns även som rödbladiga med både intensiv rosa blomning eller vitblommande.

Nu kanske du tror att det är slut, att man bara tänker på blomningen, men ack nej! Det finns så mycket mer av säsongen kvar. Många av de där blommorna och växterna som har stått fint under sommaren kan också bli helt fantastiska när hösten och vintern kommer. Skelettet som står kvar efter en blomma kan vara precis lika vackert som blomningen. Det jag har lagt märke till är att det nästan bara är solida stora blommor som står sig riktigt bra i frosten. Förslag på sådana växter är:

 • Rudbeckia/Solhatt
  Klassisk blomma som länge använts som medicinalväxt (echinacea). Vacker under blomningen som sedan lämnar fröhuset när bladen fallit. Dessa frökapslar i frosten gör ett statement och skapar form i rabatten när resten lagt sig. Ett plus är att de finns i mängder med färger, som gula, vita, rosa och röda, vilket gör att de blir lätta att använda i rabatter med andra växter.

 • Bolltistel
  Ja, nu kanske jag låter helt dum i huvudet, men det är jag inte! Tistlar kan vara helt fantastiska på rätt ställa. Även dessa skapar en bra solid växt med sina helt runda fröställningar. Ett extra plus är att tisteln är en snygg snittväxt!

 • Hortensia
  Nu klassas kanske inte hortensian som en perenn, men jag vill ändå klämma in den här på grund av sin blomning. Det är nämligen blomningen som blir så fin när det blir frost! Blommorna står fortfarande stabilt med en brun kopparfärg. Helt enkel underbar året om.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_2b35-1

Det var lite perenner. Nu är det så att det finns så mycket mer du kan tänka på än perenner, som t.ex. häckplantor, formklippta solitärer och utformning av rabatter. Detta gäller inte bara under frost-perioden, men det blir nästan ännu viktigare när allt det där andra inte finns. Formklippta buskar och träd kan även agera konstverk under vintern med lite ljusslingor i!

De flesta växter som inte har genomgående stam går att klippa. Genomgående stam är när en växt har en stam som, vilket namnet hintar om, är genomgående och inte förgrenad. Utifrån denna stam går sedan grenar utåt, så som t.ex. gran och tall. Välj istället växter som inte har genomgående stam, så som:

 • Buxbom
  Buxbom har sedan början av 1900-talet varit en av de främsta kantväxterna för att rama in uppfarter och planteringar. Detta mycket på grund av växtsättet. Buxbomen är otroligt lätt att hålla ner i höjd och går att hålla på ca 20cm hög. Detta gör att man lätt kan göra snygga kanter till planteringar. Den har även ett väldigt kompakt växtsätt om man beskär den årligen och är även därför lätt att göra klot av. Buxbomen har ett litet, eller ja, ganska stort problem dock.. Buxbomssot. Detta är en svampsjukdom som kan uppstå på buxbom och har utrotat ganska stora delar av offentliga parker då den gärna sprider sig till närliggande plantor

 • Idegran
  Här har vi dock lösningen på buxboms-problemet! Idegran har blivit en vanlig ersättare till buxbomen då de har liknande egenskaper, dvs att man kan hålla ner höjden på idegran också. Även idegran kan man formklippa till klot och andra former som ger en snygg kontrast i trädgården under vintern.

 • Avenbok
  Avenbok har dock genomgående stam, men är lätt att formklippa pga. en rik skottbildning på plantan. Avenbok skulle jag dock inte rekommendera till boll-klippning. Denna växt är betydligt bättre och snyggare som avskiljning av olika delar i trädgården. Ett plus med avenbok är de kopparfärgare blad den får på hösten! Det går även att göra en avenbokshäck väldigt smal. Som smalast har jag sett den vara 30cm. Detta gör att du kan ha en smal häck där ingen annan häck får plats!

Så, hur ser det ut när alla dessa olika element sätts ihop då? En man som är fantastiskt skicklig på detta är Tom Stuart-Smith! Här kan ni hitta hans hemsida. Jag lånade lite av hans bilder för att visa hur en riktig vinterträdgård ser ut. Ta en titt på hans fantastiska trädgårdar och låt dig inspireras!

gallery_high_06_Broughton_AL

gallery_med_G747-23D-016

gallery_med_Broughton_01_JK

gallery_high_14_Broughton_JK

Isa Holgersson

Read more posts by this author.