Fruktmognad och kemi!

Jag tänkte att vi skulle prata om något som många kanske inte associerar med trädgård, men är percis lika viktigt som ståndort och planteringsföljder; fruktmognad.

Frukter utsöndrar en gas som heter eten. Denna gas påverkar och styr hur fort andra frukter och grönsaker mognar. En av dessa frukter är äpple. Äpplet avger eten som gör att andra frukter mognar snabbare. Dock finns det en negativ del med detta fina ämne... Blommor tål det inte. Alls. Inte ens lite. Detta kanske inte är det första du tänker på när du handlar mat, men du ser aldrig blommor i närhet av frukt, då frukten har en sådan effekt på blommorna. Det är även något att tänka på när du har fruktskålen och snittblommorna tillsammans på bänken! Du kanske även har märkt att bananer ofta har lite plast runt skaftet. Det är för att försöka förhindra en snabb mognad, då de plockas omogna i ursprungslandet och flygs hit. Just bananer är en sån frukt som mognar fruktansvärt snabbt, och skulle vara övermogna långt innan de landat.

Eten fungerar också som en hämmande gas på vissa grönsaker, så som potatis! Det är nämligen eten som hindrar att potatis att börja gro. Det låter kanske konstigt att man inte vill få potatis gro, men att använda eten i gasbladningar har visat sig vara såpass bra att det går att använda som ekologiska grohämmande medel. Detta gör att man kan förvara potatisen längre då den har gått ner i viloläge.

Det jag egetligen ville komma till är att frukter kan hjälpa varandra att mogna, och därför är det ingen fara om dina tomater inte blivit röda än! Lägg de med några tomater som är röda, eller lägg de tillsammans med äpplena i fruktskålen!

weFnD66ZQ-y3f5-vdca4oQ_thumb_295b

Isa Holgersson

Read more posts by this author.