Great Dixter

Under den där Englandsresan våren 2016 så kom vi till en av Englands kanske mest kända trädgårdar; Great Dixter.

Great Dixter var hem till författaren och trädgårdsälskaren Christopher Lloyd. Tyvärr gick Christopher Lloyd bort år 2006 och trädgården drivs nu istället av Fergus Garrett. Fergus har jobbar som huvudträdgårdsmästare på Great Dixter sedan 1992 och stog Christopher nära. Om du besöker Great Dixter är det inte alls omöjligt att du ser honom och hinner ta en snabb pratstund, då han jobbar praktiskt ute i trädgården hela tiden.

Great Dixter är uppdelat i olika delar som har sina olika egenskaper och strukturer. Jag tänkte att vi ska ta oss runt i trädgården och se lite på hur det ser ut och hur det är uppbyggt.
dixter-map

Vi börjar vid ingången, logiskt nog. Här möts du av ett hus, eller ja, egentligen tre hus. Det stora boninghuset var från början tre hus som byggts samman. Det första huset på plats tror man härstammar från medeltiden, medan det andra kommit dit under 1400-talet och det tredje byggts under 1500-tal men inte flyttats dit förens runt 1910. När renoveringen stod klar 1912 fick det namnet Great Dixter, som förut bara kallats för Dixter.

_MG_8616-1

Står man framför huset och svänger åt vänster kommer man in i den del som kallas The Peacock Garden. Här, som många andra trädgårdar i England, finns gigantiska formklippta påfåglar. Runt dessa går stengångar och planteringar.

Fortsätter du längre in åt samma håll kommer vi till den del som kanske blev min favorit i hela trädgården: The High Garden. Här var det från början nästan enbart kökträdgårdsväxter, dvs. ätbara saker, men har med åren blivit en plats för prynadsväxter. Något av det snyggaste växterna enligt mig är jättefänkål, den stora gula saken som blir upp mot 2m hög. Denna i en vild plantering tar allt till en ny nivå. På Great Dixter har man även valt att blanda in saker som Yucca-palmer. Detta är rätt vanligt i England och varmare länder där sådana växter klarar vintrarna.

_MG_8549

När du får ut från denna del kommer du till The Orchard Garden för att sedan komma till The Long Border. Tyvärr kan man tro att maj är en väldigt bra månad att åka i, men faktum är att alla vårlökar har blommat ut och sommarblomningen har inte kommit igång än, så tyvärr var inte bordern så vacker och fantastisk som vi hade hört talats om eller sett. Därför finns det inte heller så mycket bilder på den..

Forsätter man lite längre fram kommer man till husets baksida, eller den vackraste sidan. Här ser man tydligt skarvarna mellan de olika huskropparna och tidsvariationerna. Blåregn och magnolia vrider sig runt varandra och här ligger även den där berömda trappan som du säkert sett någon gång. Trappan är relativt unik då den har en väldigt intressant uppbyggnad. Trappan består av olika nivåer. Varje nivå är cirkelformad och det översta "steget" av varje nivå är i gräs. Ja, det kanske är lättare att förstå i bild.
_MG_8559-4

_MG_8687-2

Därefter valde vi att gå över ängen, som man faktiskt får! I många offentliga trädgårdar har man valt att gränsa av ängsytorna för att folk inte ska trampa ner de hej vilt, men på Great Dixter så har man valt att göra på ett annat sätt. Med hjälp av att klippa de gräsytorna som man faktiskt får gå på har de insett att många försöker hålla sig till gångar och stigar på ett annat sätt än om det inte vore klippt. Detta gör även att man inte hittar några staket eller starkt färgade snören som ska försöka forma någon gång, och gångarna blir på så sätt nästan osynliga!
_MG_8675-1

Sen finns det lite ledband i naturliga färger som inte stör någon, och smalt lagda tegelgångar som visar dig att du är på rätt spår. I efterhand insåg jag även att dessa små stengångar måste förhindra problemet med att det blir lerigt när mycket folk besöker platsen på regniga dagar.

_MG_8673

Efter ett stort hopp geografiskt sett på platsen kommer vi till den del som kallas The Sunk Garden. Här har man sänkt ner markytan och skapat som en liten damm i oktagonal form. Det finns mycket planteringar runt omkring och man har försökt ta vara på slutfasen av tulpansäsongen genom att ställa ut de få som finns kvar i kruka på denna plats. Här inne blir det otroligt varmt och man får kämpa för att stanna kvar då de stora välklippta idegranshäckarna runt omkring knappt släpper igenom någon typ av vind.

_MG_8577

Här någonstans dog även min kamera, så vi kan ju låta fantasin sköta resten! Längre ner finns en del för exotiska växter som Agave, Bananträd och kaktusar. Great Dixter driver även en egen plantskola där man kan köpa med sig växter. Det finns även ett litet fik och en hel jättestor plantering som enbart riktar sig mot grönsaker och odling av ätbara grödor!

Nästa gång tänkte jag att vi ska åka till en lite mindre, då för mig helt ny trädgård: Denmans Garden!

Isa Holgersson

Read more posts by this author.