Höstplanteringar!

Små eller stora, det spelar ingen roll. Balkong eller altan. Något som de flesta missar är hur mycket säsongsblommor kan hjälpa till att höja stämningen på favoritplatsen. Det gör även att ditt hus eller lägenhet ser mer välskött ut. Nu kanske du direkt känner att det börjar bli lite sent för planteringar utomhus, det är ju ändå mitten av augusti! Men nej, nu är perfekta tiden att börja tänka på planteringarna som kommer klara de första köldknäpparna.

Något som nyss kommit in hos handelsträdgårdarna är aster. Det är en typisk blomma som klarar sig långt in på hösten. Finns oftast i ett antal olika färger, som vit, lila och rosa.

Vill man komplettera astern med fler växter som klarar sig långt in på säsongen är alunrot en fantastisk växt! Alunroten finns i en mängd olika färger, allt från mörkt rödsvarta till limegröna och brokiga. Alunroten är egentligen en perenn, så om du har en rabatt så kan du, när sommarkrukan är klar för säsongen, plantera ut den! Växten har en blomning som inte alltid är så anmärkningsvärd och är därmed oftast inte varför man köper växten. Blomman blir en lång stängel med små blommor på. Oftast är blomman vit eller ljust gul, men det finns även sorter med klarröda eller ljust rosa blommor.

Vill man få lite mer höjd på planteringen tycker jag att man ska satsa på något typ av prynadsgräs. Prynadsgräs finns i mänger med höjder och färger. Vill du hålla dig till en lugn plantering bör du satsa på ett helt grönt gräs. Vill du dock satsa på något drar ögonen till sig kan du välja ett brokbladigt gräs, dvs ett gräs med vita ränder i, eller ett kopparfärgat!

Nu börjar även prydnadskål komma in i butikerna! Kål tillsammans med cyklamen eller ljung är superfint och känns lyxigt! Håll dig dock till naturliga färger. Ljungen är antingen vit, rosa eller har något mer lila nyanser. Blått, orange eller neongul är inte naturliga färger och gör att det mer blir någon typ av halloweenliknande plantering än det lyxiga vi är ute efter.

Är du inte ute efter att behöva plantera alls är bollkryssen något för dig! Blommar konstant fram till frosten kommer! Även denna växt kommer i en mängd olika färger, som gul, roströd, mörkt lila eller ljust rosa. Det är bara att stoppa ner blomman i en något vackrare kruka och du är klar!

För att få dina planteringar att hålla lite längre och få de att se betydligt mer välmående ut bör du dead-heada, dvs plocka bort de blommorna som har gjort sitt och vissnat ner. På detta sättet hjälper du växten att lägga energin på att göra nya blommor istället för att försöka återuppliva de döda blommorna. Tänk på att du inte behöver plocka bort blommorna du haft hela sommaren än. Pelargonerna, zulfinerna och daliorna står fortfarande otroligt fina. Där behöver du egentligen bara plocka bort det som blivit mindre fint under säsongen!

Med tanke på det, släng inte dina pelargoner! Längre fram kommer ett inlägg på hur du ska göra för att övervintra dina pelargoner och spara lite pengar tills nästa års plantering! Dessutom blir de mycket finare när de vuxit till sig lite!

Glöm inte heller att kolla in på instagram: Plantamera

_MG_5577

Isa Holgersson

Read more posts by this author.