Julklappstips - böcker!

Åh, förlåt! Jag vet att det var längesedan.. Livet kom emellan.

Jag tänkte i alla fall att vi skulle ta ett litet sista-minuten-julklappstips! Som trädgårdsintresserad är det för mig självklart att man behöver böcker. Nu måste man vara medveten om att många böcker säger samma sak, och vissa böcker säger absoluta motsatser. Jag har innan berättat om böcker som jag använt som lexikon när jag formger rabatter, det kan du läsa om här, men jag använder mig även av många andra böcker, dels som inspiration men det finns även rena faktaböcker. Jag tänkte att vi skulle gå igenom några av mina favoriter!

U4S-ebvgQciW0r9KlWFO4A_thumb_2bc7

Landscape Graphics - Grant W. Reid
Detta kan vara en av de böcker jag använt mig mest av! Boken består egentligen bara av förslag på hur man ska rita för att få fram sina idéer på papper. Det finns förslag på hur du ritar enstaka växter för att få fram karaktäristiska drag, men även förslag på hur du ritar stenläggningar, perspektiv eller hela trädgårdar.

3EIY2L4CS0m-GGQrTJ-veA_thumb_2bbb

C6VSCJhvTG-vl0LOF-570w_thumb_2bca

taRiB7tdRkKRW-jIWUN4kA_thumb_2bd5

Trädgårdens växtskydd - Maj-Lis Pettersson och Ingrid Åkesson
Ja, här är en bok som inte alls handlar om design, som namnet kanske hintar om. Istället är detta en bibel inom växtskydd. Växtskydd handlar krasst sagt som sjukdomar som kan uppstå på växter och hur du ska få bort de. Boken innehåller utförliga beskrivningar om säkert hundratals sjukdomar och bilder på många av de så du lätt kan konstatera vad det är en växt har fått och hur du ska få bort det! Boken tar upp sjukdomar som uppkommer utomhus, som päronrost, men de tar även upp kryp och sjukdomar som uppkommer på dina krukväxter inomhus! Helt fantastiskt, speciellt när man är nybörjare.

DJ2OMPzVR-KkSbr-GZMy0A_thumb_2bcf

QuHEHjfpTseHuBczr6ZrYQ_thumb_2bbe

eLuSxS2QQkOHsshlcLe6MA_thumb_2bb9

Tänkvärda trädgårdar - Pia Schmidtbauer, Patrik Grahn och Mats Lieberg
Jag skrev mitt kandidatarbete inom hälsoträdgårdar, dvs. rehabiliterande trädgårdar som ska hjälpa en komma tillbaka till vardagen efter sjukdom eller lugna ner i en annars stressig vardag. Mitt kandidatarbete kan du hitta här! Boken Tänkvärda Trädgårdar tar upp exempel på sådana svenska trädgårdar som är gjorda för rehabilitering, tex. Alnarps Rehabiliteringsträdgård där jag spenderade mycket tid under studierna (och ja, det hjälper..). Boken ger en bra inblick in vad hälsoträdgårdar är och hur de är uppbyggda!

xcoUmz7CR0q74SC2HPWEuA_thumb_2bce

HDengnQASnaHkH8fAWwf3g_thumb_2bd1

Inspirational Gardens - National Trust
Den här boken är egentligen bara fin, fantastiskt fin. Boken går igenom trädgårdar som ingår in National Trust, en organisation som verkar för att bevara historiskt intressanta och naturligt vackra miljöer. I boken står det lite om varje ställe de besöker, men främst så är det helt fantastiska bilder!

LabPg1Y4QEmZ-UKEuJt-Bg_thumb_2bc9

EP9bnFp4RUap45GyuCkRPQ_thumb_2bd0

xDCdK38XS-iW8gN0MLBkZQ_thumb_2bcb

Isa Holgersson

Read more posts by this author.