Kantarellpaj!

Hösten börjar närma sig och därmed även kantarellsäsongen. Kantareller, skogens guld, har ju funnits i någon månad nu, men börjar på riktigt ta fart! Under helgen åkte jag och min mor upp till vår stuga mitt ute i skogen. Vi skulle bara vara ute i en liten stund för att se om det fanns någon svamp, men det slutade istället med att vi spenderade 5 timmar i skogen. Detta resulterade i en extremt lång kväll av rensning och 2,5L lingon, 6dl blåbär samt 10,2L (600g = 2L) kantareller.

Förra året råkade jag även stöta på en otroligt god kantarellpaj hos min pojkväns föräldrar, och tänkte nu dela med mig av receptet på denna! Receptet täcker 8-10 personer och en springform ytterst lämpligt att använda då pajen blir rätt hög och är relativt svår att få ut ur en vanlig pajform.

Du behöver:
Till deg:
Mjöl - 2,5dl
Smör - 125g
Kallt vatten - 2msk

Till fyllning:
Ägg - 6st
Matlagningsgrädde 15% - 5dl
Mjöl - 2msk
Salt & peppar
Ost (gärna olika sorter) - efter behag men gärna minst 2-3dl
Kantareller - efter behag men gärna minst 2-3dl

Gör såhär:

  1. Mixa ingredienserna till degen i en matberedare till en fast boll. Låt denna vila i kylen i minst 1 timme.
  2. Vispa under tiden degen vilar ihop äggen, grädden, mjölet, salt och peppar till en slät smet.
  3. Kavla ut degen tunt och täck en form med degen.
  4. Lägg nu i både ost och kantarellerna, gärna blandade, i formen och häll på äggstanningen.
  5. Grädda i 175°-200° på botten eller så långt ner som möjligt i ca 40-45min. Äggstanningen ska höja sig och få en gyllenbrun färg samt spricka en aning.

Svårare än så är det inte! Tack snälla Lotta för en otroligt god och matig paj!

IMG_8057

Isa Holgersson

Read more posts by this author.