Omplantering!

Vi ska prata om något som för få människor faktiskt orkar bry sig om.. Krukväxterna! De där blommorna som du har ståendes i fönstret, när fick de egentligen lite ny jord? Nu kanske du även undrar varför det är så viktigt att bry sig om blommorna i fönstret. De har ju jord och ser helt okej ut.

Det finns ett fenomen som heter jordtrötthet. Detta är när jorden inte längre innehåller någon näring och på det sättet enbart är en växtplats men det inte finns något som gynnar tillväxten. Är du jordbrukare eller har något intresse av jordbruk så vet du att man väldigt sällan odlar samma sak åt ut och år in på samma åker. Att byta gröda på ett fält med något års mellanrum kallas för växelbruk. Detta gör man för att olika grödor lyckas binda olika ämnen till marken, så som att klöver odlas för att binda kväve. Denna mark kan sedan användas för att odla kvävekrävande grödor. På detta sätt klara man av att använda marken på ett mycket effektivare sätt utan att trötta ut jorden.

Nu funderar du säkert på varför jag pratar jordbruk när vi skulle prata om krukväxter? Jo, för att det är precis samma sak med krukväxter! Här kan man också byta gröda i jorden, men det är inte alls lika effektivt.. Det är betydligt lättare att byta ut jorden, så det ska vi göra idag!

Det finns ett par saker du behöver, eller som jag rekommenderar, för att det ska gå så lätt som möjligt:

  • En bra plats att stöka ner på. Ska vi vara helt ärliga är detta ett ganska stökigt jobb där blad kommer lossna, jord kommer flyga och du kanske svär ett par gånger.
  • Bra krukor. Jag rekommenderar krukor med hål i. Detta är för att vatten ska kunna rinna ut. I många fall så kan det faktiskt vara så att du övervattnar dina blommor, vilket är precis lika illa som att torka ut växterna. Krukorna kan vara lerkrukor, som jag har valt att använda, eller platskrukor som du kan ställa ner i en finare kruka sedan.
  • Lekakulor. Perfekta dräneringen för vattnet. Detta gör att vattnet fyller lekakulorna och håller jorden lite fuktig, men när lekakulorna är fyllda rinner resterande ut och du övervattnar inte! Plus att jorden inte rinner med ut..
  • Jord. Köp bra jord, inte den billigaste. Olika jordar har olika näringsämnen. Väljer du en bättre jord, som oftast är lite dyrare, vinner du på det i längden då det finns fler långtidsverkande näringsämnen.
  • Växter. Ja, det är bra att ha lite växter att plantera om när du väljer att göra detta. För att se vilka växter som behöver planteras om är det lättaste sättet att försöka storleksuppskatta, dvs. hur stor är plantan i förhållande till krukan. Se det ut som att växten inte längre är propotioneligt till krukstorleken så är det nog dags att plantera om. Ett annat tydligt tecken är när gröna blad börjar gå mot en vitgröngul färg. Detta är näringsbristen som talar.

Så, hur gör man? Jo, man väljer sina växter, i mitt fall ett avokadoträd och elefantöron.

Nh-cFlsCQhSt9EMgehf1Yw_thumb_2a7a

WjCQzLMiR9GmDdpffCPy9Q_thumb_2a90

Efter detta väljer du ut dina krukor. Tänk på att det är bra om dina nya krukor i alla fall har ca 5 cm större diameter så växterna har lite nytt utrymme att bilda rötter.

Efter detta är det dags att börja plantera. Häll i lekakulor i botten, hur mycket är lite diffust, men jag brukar försöka ta ett par cm i alla fall i de större krukorna, i mindre kanske 1-2cm. Är hålet i krukan såpass stort så lekakulorna kan åka igenom kan du lägga en sten eller bitar av en gammal lerkruka i botten. Tänk på att inte försluta hålet, detta ger motsatt effekt mot det vi söker efter med dräneringen. Efter detta häller du i jorden i krukan. Tänk på att inte plantera växten längre ner i jorden än den står nu, dvs. ingen ny jord ovanför den gamla jorden. Detta kan skapa stora problem hos plantan då den inte riktigt vet hur den ska förhålla sig till livet längre.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_2a84
BLDitFKZRAy8AvtO9khaeQ_thumb_2a8b
lVCiVWXTTheYwn6kRmZQwA_thumb_2a8e

Sen är det egentligen bara att fylla på med ny jord runt om rotsystemet, trycka till jorden lite och vattna! Klart!

-B3aILFGQJmCkJEzslZnGg_thumb_2a9a

zCrzakAPQ12z9DqutCJUJA_thumb_2aa3

Isa Holgersson

Read more posts by this author.