Övervintra dina pelargoner!

Sommaren börjar lida mot sitt slut och det börjar bli dags att tänka på alla de där blommorna som inte kommer klara vintern utomhus. Min farmor är en av de människorna som orkar ta in sina pelagoner på höstkanten och övervintra dem. Jag önskar att jag vore sån, men hos mig har de svårt att överleva sommaren, ännu mindre vintern. Därför tänkte jag att jag ska dela med mig av farmors bästa tips för att övervintra pelagoner!

IMG_0042

-Ta in pelargonerna innan frosten.
Det kanske säger sig självt, men pelargoner kommer från södra afrika med undantag för några sorter som kommer från medelhavet. Detta gör att de inte tål frost och har det svårt när det börjar bli under 5 grader.

 • Är växterna väldigt långa, toppa de då lite.
  Det behöver inte vara mycket, och det du toppar kan bli utmärkta sticklingar!

 • Ställ in växterna på ett frostfritt ställe.
  Farmor har ett vindsrum i norrläge som inte är uppvärmt. Här får de bra med ljus utan att det blir för varmt för dem. Viktigast är egentligen att tänka på att det är frost fritt, så ett garage, en bod eller ett inglasat uterum går precis lika bra!

 • Låt växten vissna ned och ta efter hand bort de torkade bladen.
  Det gör egentligen ingen större skillnad för växten om du tar bort de torkade bladen direkt eller till våren. Det blir snarare bara trevligare stämning för alla inblandade om det inte ligger massor med blad och skräpar.

 • Vattna måttligt.
  Farmor vattnar sina blommor "en skvätt" 3-4 gånger under vintern. Det vill säga hela vintern. Tänk på att inte övervattna. Bäst är nästan om man glömmer bort de lite och råkar stöta på dem när man ska ut och kolla något annat där de råkar stå.

Jaha, och till våren då? Jo, då ska man:

 • Klipp ner växten.
  Farmor klipper ner sina pelagoner hårt. Ja, så hårt att hon lämnar ca 10cm kvar. Vattna även "en skvätt" när detta är gjort.

 • Låt växten slå nya skott
  När växten börjar slå skott igen kan man börja vattna mer och sakta men säkert låta de komma tillbaka från vintervilan.

Farmors supertips:
Späd ut öl eller kaffe med vatten och vattna med detta 1-2 gånger i månaden. Detta hjälper växten att slå nya skott under säsongen.

När jag sa till farmor att jag ville skriva om hennes pelagoner var hon viktig med en sak: Man kan ta skott i augusti och låta de stå i fönstret i ett vattenglas under vintern. Det går även att ställa ut dessa skott tillsammans med de andra växterna man har på vinterförvaring. Punkt. Och att man får räkna med lite svinn, dvs. det finns alltid någon växt som dör. För att förhindra att man på det sättet kanske dödar en hel sort är det värt att ta ett par sticklingar från dessa plantor, ställa i ett glas i fönstret och låta de slå rötter. Blir det då så att plantan på vinterförvaringen dör har du några nya plantor i back-up, och lever plantan från vinterförvaringen har du en jättefin present till någon!

IMG_0046-1

Isa Holgersson

Read more posts by this author.