Planera!

Det är dags att börja planera för nästa år! Ja, du kanske tycker det är lite tidigt, man kan ju faktiskt fortfarande skörda..

Igår skördade jag hälften av våra cocktailtomater, vilket är jättekul när det blir nästan 2L av de små rackarna. Då slog det mig, när jag gick inne i vår lilla lilla växthus (ja, det är väl 6-7 kvadrat stort).. Det är kaos. KAOS. Under många år använde vi inte växthuset alls och därför har vi även väldigt dålig jord. Detta gör även att vi planterar allt i stora baljor som tar extremt mycket plats. Utöver baljorna finns det ju även sånt där annat som är "bra att ha", dvs. plastkrukor i mängder av storlekar, mer jord, växtnäring, vattenkannor, uppbindningsgrejer, spannar till gammalt växtmaterial, handskar.. Ja, massor! Många tänker nog på att planera för vad man vill odla nästa år, men jag tänkte att vi skulle planera lite logistiskt sätt istället.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_28c3

Ta en sväng i växthuset, eller vart du nu har dina redskap och tillbehör, och fundera på hur det egentligen ser ut? Du kanske inte bryr dig om att det ser skräpigt ut. Bra, inte jag heller egentligen, det ska ju synas att man jobbar! Men är det effektivt för dig? Lägger du mer energi på att leta efter just det redskapet du behöver än att faktiskt göra det du skulle göra? Detta är nog det stora problemet för mig. Jag hittar inte.

Detta behöver inte vara så svårt att lösa egentligen, om man bara tänker till från början. Lättast är nog att ta ut allt från platsen du har det på så du får en ren yta att skapa nytt på. Städa ur, släng det som är trasig och prioritera. Vad använder jag mest? När använder jag det? Är detta något som ens borde stå vid/i växthuset eller har någon familjemedlem lagt in det i brist på plats?

När detta är gjort kan du börja placera in sakerna igen. Finkrukorna för sig, plastkrukorna för sig. Hinkar i varandra, kannor bredvid varandra. Skaffa bra lådor/korgar/liknande för att hålla småsakerna i, så som uppbindningstråd och sekatör, och har du möjlighet att lösa någon upphängning till spadar och rensningsverktyg är det bara ett plus.

Detta gör att du kommer få det otroligt mycket lättarbetat och får uppgiften att gå snabbare, vilket gör att du istället kan njuta av din trädgård och inte behöver känna att det ska bli ett stort projekt för att plocka en tomat..

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_28b8

Isa Holgersson

Read more posts by this author.