Plantera perenner!

Hösten kommer allt närmre och närmre, och ska du plantera några perenner är det nu du ska göra det! Under helgen var det därför jag som låg på knä i rabatterna med gjord upp till armbågarna och försökte hitta en plats till de nya små liven!

Jag tänkte att vi tar en liten genomgång i hur jag planterar, och lite vad jag försöker tänka på.

Först, bestäm en plats innan du köper dina växter. Ofta har man en yta som inte är sådär jättevacker, något som har dött eller bara väldigt mycket öppen jord. Just därför är det bra att du bestämmer redan innan du köper några växter vart de ska sitta. Detta är även en väldigt stor hjälp för växten. Växter är beroende av något som man i fackspråk kallar ståndord. Ståndord består av olika faktorer som kommer bestämma livsödet på en växt, så som hur hög lerhalt marken har, om det är soligt eller skuggigt, blåsigt eller i skyddat läge osv. När du vet lite mer om vilken plats du behöver växter till åker du till plantskolan/handelsträdgården och kollar. Vet du fortfarande inte vad du ska ha kan du med hjälp av din ståndort berätta för någon kunnig som arbetar där om förutsättningarna och på så sätt få bra växter för din plats.

Med detta sagt så ska jag även erkänna att jag inte alls gjorde så. Jag köpte mina växter och tänkte "ja ja, de får nog plats någonstans". Gör inte så. Det är ingen bra idé.

IMG_0053-1

För mig blev det lite olika växter, bland annat ett antal ormbunkar. Som tur är har vi redan en stor ormbunke som mår otroligt bra, så de nya fick ta plats brevid denna.

Så, hur gör jag då?

Jo, jag börjar med att rensa. Du kanske inte har en trädgård som är full med ogräs, vilket i såna fall är fantastiskt och något du ska vara oerhört stolt över, men så är inte fallet här. Ett antal hinkar senare med ogräs lyckades jag ändå se jordytan och bestämde lite mer specifikt vart växterna skulle sitta. När du då börjar gräva kommer du som jag antagligen även hitta massor med rötter i marken. Dessa kommer ofta från ogräset du precis rensat bort. Var noga med att ta bort dessa, annars kommer du bara få samma problem igen. Det är även viktigt med att ta bort ogräs för de nya växternas skull. Om du låter rötterna vara kvar på ogräset kommer dessa nämligen konkurrera med rötterna från dina nya växter. Detta gör att det kan bli vattenbrist hos dina nya växter, eller att de inte får tillräckligt med utrymme att skapa nya rötter och på så sätt kväva sig själva.

När du tagit bort alla rötter är det viktigt att du jordförbättrar, dels för att du tar bort mycket av det som fanns i jorden i form av rötter, men även för att det ska bli ny näring i jorden som dina växter kommer gynnas av.

IMG_0060

Sätt ner din nya växt i jorden och fyll på runt om. Tänk på att växterna väldigt sällan (dvs nästan aldrig) ska stå under det djup den har i krukan. Tänk därför extra noga på hur du planterar.

Sen är det bara att vattna. Och vattna. Och vattna. Många tror att man har vattnat ordentligt, men du kan i många fall hälla på precis lika mycket vatten till. Det växten inte tar upp åker ner i jorden ändå, så det är ingen fara att vattna lite extra. Tänk även på att det inte bara behöver vattnas när det är nyplanterat, utan behöver en skvätt vatten då och då för att inte torka ut. Nu vet jag ju inte riktigt hur vädret är där du är, men hos mig har det regnat i flera dagar oavbrutet vilket hjälper till.

Det är även dags att sätta lökar, men det pratar vi mer om nästa gång!

Isa Holgersson

Read more posts by this author.