Trädgårdsböcker

Så satt jag här och försökte komma på vad jag skulle skriva. Helt tomt.

Ibland är det inte jättelätt att komma fram till vad man vill säga, speciellt inte när vi kommit in i den där årstiden som är mitt emellan allt. Allt ska skördas, eller har blivit skördat men hösten har inte kommit igång riktigt än. Man kanske funderar på om man ska göra om någon rabatt i trädgården fast blir inte riktigt sugen på det heller när det regnar som mest.

Då slog det mig: böcker. Böcker om trädgård. De där böckerna man behöver för att känna att man får lite hjälp på traven. Under min utbildning fick vi hur många bokförslag som helst. Säkert 500-1000 böcker allt som allt. Våra lärare var ofta väldigt hjälpsamma på just den biten och gav oss långa listor med litteratur, inte bara som skulle användas under kursen, men såna där "bra att ha"-böcker.

Jag tänkte att vi ska ta en lite kik i vilka böcker jag använder för att få inspiration och vilka jag verkligen tycker är värda sina pengar. Mycket kan man hitta på internet, men det finns få saker som slår att ha en bok med sina favoritblommor i.

Perenner:
Marie och Björn Hansson har skrivit ett antal fantastiska trädgårdsböcker. En av de är Perenner.

Boken är verkligen en faktabok. Jag har använt den som ett lexikon där det fins hur mycket texter som helst att gå igenom. Tänk dock på att alla växter står på latin om du bara bläddrar i boken, så vill du kolla på t.ex. jättedaggkåpa måste du kolla på Alchemilla mollis för att hitta den. Det finns dock ett register längst bak i boken där de står på svenska också!

Det jag tycker är absolut bäst med denna bok är att de står vilken ståndort de behöver, dvs. jord-, vatten-, ljus- och vindförhållande. Det står även mer detaljerat hur blommorna ser ut och hur stora det blir, plus att det är fantastiska bilder.

I början av boken har de även en del där de tar upp olika exempel, så som vilka växter du kan använda i skogsplanteringar eller stenpartier. Detta gör att du inte alltid behöver söka från grunden, kolla på varje bild och läsa hela texter för att veta om det är en växt som skulle kunna trivas hos dig.

IMG_8082

Lökar och knölar
Nu råkar det vara så att Lökar och knölar också råkar vara en bok av Marie och Björn Hansson, men skriver man bra böcker så gör man.

Som titeln lyder så är detta en bok om lökar och knölar. Uppbyggnadsmässigt är de rätt lika, mycket informativt. Det finns en del i början som behandlar hur du ska förvara lökar och knölar om du ska ha de på förvaring och annan praktisk information som du kan behöva veta. Många ser nog lökar som tulpaner, krokus och scilla, men liljor, dalior och allium räknas också som lök, så det är mycket man kan tänkas ha i en trädgård som inte kommer tas upp i den andra boken. Dessutom finns det hur mycket bilder på tulpaner som helst och otroligt många sortnamn! Det är den här boken jag brukar använda för att få en liten extra färgklick i planteringar under våren när man kanske behöver det som mest.

IMG_8084

Båda böckerna kostar någonstans mellan 200-300kr och finns att beställa på nätet. Detta är böcker jag kommer ha med mig under trädgårdslivet och slita med hälsan.

Jag tänkte att vi under vintern, tillsammans med tillbakablickar på englandsresor och lite mer praktiska saker skulle kolla på lite böcker jag insett är väldigt hjälpfulla i trädgårdsvärlden! Nästa gång ska vi dock ta och göra något kul med äpplen!

Isa Holgersson

Read more posts by this author.