Vårtecken

Trots snön så är det snart dags för att kolla efter de första vårtecknen, eller faktum är att om du bor i skåne så kan du redan ha sett de första!
Vi tar en liten titt på vad som väntas under de närmsta månaderna.

Tidig vår:

Det absolut första som kommer upp är vintergäck (Eranthis hyemalis). Detta är en liten gul blomma som ofta växer under lövträd, gärna i smått fuktig miljö! Vanligtvis blommar den i mars-april, men kan hittas redan nu!

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_2ebe

Snöklocka och snödroppar!
Detta kan vara en av mina favoriter.. Snödroppar (Galanthus nivalis) kan man se på de flesta ställena, och är nog den vårfavorit som flest känner igen. Snöklockan, eller klosterlilja (Leucojum vernum), är som en lyxigare variant av detta, och kan vara lite svår att känna igen i ett hav av snödroppar! Att få plocka dessa på vårkanten och ställa i en liten vas på köksbordet kickar igång våren ordentligt!

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_907

Krokus! Detta är antaligen en av de växter de flesta boende i norden känner igen. Visste du att det finns flera olika sorter? De vanligaste är snökrokus (Crocus tommasinianus) och vårkrokus (Crocus vernus). Det är inte jättestor skillnad på blommorna egentligen, men lite skillnad kan man se om man nördar ner sig, vilket jag älskar! Om du kollar längst ner på kronbladen (kalken) på en snökrokus är denna ofärgad, eller har en svag ton av vitt, som även stammen är. På vårkrokusen har denna del samma färg som kronbladen, ofta lila eller gul. Man kan även se lite skillnad på bladen, men det är överkurs.. Vårkrokusen blommar i mars-april medan snökrokusen brukar vara något tidigare, dvs. början av mars!

oD5PF1aVQf6WiZU-SxASyQ_thumb_8d3

Hybridtrollhassel! Detta är en ganska ovanlig växt när man kommit lite högre upp i Sverige, men i skåne en relativt vanlig buske att använda i offentliga planteringar och parker. På sommaren är det en grön buske, inget som gör att den står ut ur mängden.. Men på våren! Det är då den visar vad den kan! Hybridtrollhasseln (Hamamelis x intermedia) blommar på bar kvist, dvs. innan det blir några blad på busken. Blommningen är som små fluffiga knyten, lite spretiga och finns i en mängd olika färger! Några av de vanliga är gul, orange och cerise!

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8c2

Efter dessa växter kommer de växter som många känner igen, så som scilla, påskliljor, pingstliljor, pärlhyacinter, vitsippor, blåsippor, magnolia och körsbärsblomning! Så även om snön fortfarande ligger tjock i många delar av landet längtar vi och letar efter vårtecken!

Isa Holgersson

Read more posts by this author.